Știre: În 2021, peste 100 de persoane au luat parte la grupurile de lucru din cadrul proiectului

Anul trecut am organizat patru întâlniri ale grupurilor de lucru din cadrul proiectului ”Animalele domestice hoinare și fără stăpân în România. Definirea problemei sociale și de mediu printr-o abordare participativă și inovare socială”. Astfel, în noiembrie și decembrie 2021 au avut loc primele dezbateri pe cele mari trei teme lansate de inițiativa noastră: bunăstarea animalelor hoinare, impactul asupra biodiversității și impactul asupra societății.

”Cele patru întâlniri au fost organizate on-line și ne-am bucurat că peste 100 de persoane s-au înscris să ia parte la aceste discuții. Fiecare grup de lucru a fost coordonat de câte un specialist, iar participanții au fost reprezentanți relevanți ai diverselor instituții, autorități și ai organizațiilor societății civile, care sunt direct interesate sau afectate de animalele hoinare.”, a spus Mariana Țînțârean, manager proiect SRS.

Grupul de lucru pe partea de bunăstarea animalelor este coordonat de Andrei Mihalca, profesor universitar USAMV Cluj Napoca și a avut prima întâlnire online pe 24 noiembrie 2021. Cei 25 de participanți au dezbătut intens principalele teme legate de abandonul animalelor, metodele de control a animalelor fără stăpân, legislația, importanța și efectele sterilizării. Următoarele discuții vor fi programate în 2022.

Grup de lucru online – bunăstare animală

Grupul de lucru pe parte de impact social este coordonat de Andrea Socaciu, reprezentant Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov, și a avut prima întâlnire în 26 noiembrie 2021. Cei 12 participanți au dezbătut un caz mai concret legat de comunitatea din Municipiu Săcele, Județul Brașov. Au fost identificate probleme legate de lipsa microcipului pentru unii câini cu stăpân, situație care face imposibilă identificarea și responsabilizarea oamenilor în situația unui atac, de exemplu. Excrementele lăsate pe spațiul public, mai ales în locurile unde se joacă copiii (provenite și de la animale cu stăpân, dar și de animale hoinare fără stăpân) devin pericol de sănătate publică. Un alt caz este cel al stăpânilor iresponsabili care nu supraveghează sau nu educă animalele agresive, le lasă să umble libere pe domeniu public. La următoarele întâlniri se vor găsi soluții practice concrete pentru comunitatea din Săcele, împreună cu autoritățile locale.

Grup de lucru online – impact social

Grupul de lucru pe impactul asupra biodiversității este coordonat de Alina Ioniță, consultant Federația Coaliția ONG Natura 2000 România. Deoarece problema este foarte complexă, au fost organizate în 2021 două întâlniri. Peste 60 de persoane s-au implicat în discuții ample despre impactul asupra speciilor, monitorizarea animalelor hoinare în ariile protejate, neconcordanțe legislative legate de vânătoarea/ împușcarea câinilor sau pisicilor de pe teritoriul fondurilor de vânătoare (faptă legală, conform legii), despre diversele lipsuri legate de partea de studii și date din teren (nu s-a analizat până acum pe plan național problema), lipsa de resurse umane și financiare dedicate pentru acest aspect, comunicarea este importantă pentru a exista un dialog între toți actorii din societate: conservaționiști, vânători, iubitori/ salvatori de animale hoinare, medici veterinari etc.

Grup de lucru online – impact biodiversitate

În 2022, dezbaterile vor continua, iar în martie 2022 va fi organizată o întâlnire comună a celor trei grupuri de lucru pentru a fi elaborate concluziile dezbaterilor. Acestea vor sta la baza unui plan de acțiune, un rezultat important al acestui proiect.

Proiectul ”Animalele domestice hoinare și fără stăpân în România. Definirea problemei sociale și de mediu printr-o abordare participativă și inovare socială” este derulat de ”Societatea Română de Sălbăticie”, în parteneriat cu ”Federația Coaliția Natura 2000 România”, și ”Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov”, și beneficiază de o finanțare în valoare de 133.962,88 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.