Studiu: Evaluarea managementului pisicilor domestice fără stăpân în mediul urban din Roma, după 30 de ani de implementare a politicii anti-ucidere (legi naționale și regionale)

Articol în limba engleză de Eugenia Natoli*Livia MalandruccoLaura MinatiStefania VerzichiRaffaella PerinoLaura LongoFrancesca Pontecorvo și Anna Faini, 19.02.2019

Legea nr. 281, adoptată de Parlamentul italian în 1991, a fost primul act care a avut ca scop gestionarea pisicilor urbane libere care trăiesc în colonii, fără a le ucide și/sau a le muta de pe amplasamentul lor. Fusese anticipat de Legea regională Lazio nr. 63/1988 și perfecționată ulterior prin Legea regională Lazio nr. 34/1997. Aceste legi au introdus: (i) dreptul pisicilor de a trăi liber și în siguranță; (ii) sterilizarea obligatorie a pisicilor de către Serviciile Veterinare ale Unității Locale de Sănătate; (iii) instituționalizarea îngrijitorilor de pisici.

În acest context, această lucrare își propune să evalueze efectele aplicării legilor italiene privind gestionarea pisicilor urbane libere pentru anii 1988-2018. În acest scop, au fost construiți și aplicați unor indicatori datelor noastre de activitate: numărul a coloniilor recensatate și a numărului de pisici; numărul de colonii stabile datorită sterilizării; numărul de notificări igienice si sanitare; numărul de notificări pentru a verifica bunăstarea pisicii; numărul de mușcături de către pisici fără stăpân; numărul de notificări de otrăvire a pisicilor.

Numărul de solicitări ale cetățenilor de intervenții instituționale ale serviciilor publice veterinare în gestionarea coloniilor de pisici și, în consecință, depistarea coloniilor de pisici încă necunoscute, par să confirme interesul oamenilor de a controla coloniile de pisici din Roma într-un mod umanitar, după cum se dovedește. în datele noastre. Acest fapt/ fenomen trebuie analizat în multiplele sale dimensiuni, incluzând și numeroasele schimbări și tulburări sociale care au afectat relația om-pisica în ultimii 30 de ani.

Citește tot articolul în engleză aici. Pentru mai multe articole, vizitați Biblioteca proiectului.