Studiu: Amenințare canină- câini sălbatici, zimbri și sălbăticie în Munții Carpați

Articol în limba engleză de Monica Vasile și Stefan Voicu, 01.06.2019

În Munții Carpați au apărut noi dinamici ale faunei sălbatice, după inițiativele recente de resălbăticire. Zimbrii au fost reintroduși și câțiva dintre ei au fost atacați și mâncați de câini sălbatici, urmași ai câinilor fără stăpân, abandonați de oameni. Articolul examinează narațiunile despre câinii sălbatici și zimbrii și arată cum imaginarul oamenilor clasifică animalele din pădure pe baza diferitelor evaluări ale sălbăticiei, naturaleței și utilității. În acest clasament, câinii sălbatici au cel mai mic punctaj. Vă sugerăm câteva căi pentru a înțelege această dezaprobare: câinii sunt hibrizi, sunt prădători oportuniști și mănâncă de toate și, de asemenea, nu lucrează pentru ecosistem.

….

Pentru a înțelege dinamica sălbăticirii, trebuie să ne uităm la efectele în cascadă ale întâlnirilor dintre specii (nu doar dintre om și sălbăticiune). Pentru ecologiștii și silvicii din Carpați deopotrivă, interacțiunea dintre câinii sălbatici și fauna sălbatică neliniștește, mai ales dacă ne gândim la imaginea sălbăticiei. Devenind sălbatici, câinii depășesc granițele culturale ale lumii domestice și devin ”cultură” a naturii, fără a face parte din ecosistem. Cercetările, observațiile de teren, evaluările morale și ideile despre sălbăticie și naturalețe țes toate un fir gros de narațiuni convergente care înconjoară câinii sălbatici, care subliniază efectul lor negativ asupra mediului, îi transformă într-o amenințare pentru viața sălbatică și, în cele din urmă, pledează pentru excluderea lor.

Articolul intregral în engleză poate fi citit aici. Pentru mai multe studii și articole, vizitați biblioteca proiectului.