Lansarea rezultatelor studiului de percepție privind animalele hoinare și fără stăpân, organizată ieri, 12 aprilie 2022, la Consiliul Județean Brașov, a fost un prilej de dezbatere între reprezentanții autorităților, societatea civilă și membri ai presei. A fost apreciat efortul acestui proiect de a identifica informații și date de actualitate, despre situația animalelor hoinare și fără stăpân, din punct de vedere social, de mediu și de bunăstare animală.
Au fost prezenți Irina Opincaru, sociolog Exclusive Minds SRL, Lucian Rad, consilier județean, USR Brașov, Adrian Tihoc, comisar-șef, Biroul de Poliția Animalelor Brașov, Delia Botea, președinte Asociația „Care for Dogs”, precum și reprezentanții Societății Române de Sălbăticie, ai Federației Coaliția Natura 2000 România și ai Asociației pentru Parteneriat Comunitar Brașov, organizațiile care implementează proiectul.
”Studiul completează foarte bine munca noastră și ne arată foarte clar că avem o problemă în societate”, a spus Lucian Rad, Consilier Județean, USR Brașov. ”Avem mai multe primării în județ, care susțin că nu au o problemă cu animalele hoinare. Aș spune 60% dintre ele, în special primării cu bugete mai mici, care nu văd o prioritate în gestionarea câinilor abandonați pe domeniul public”, a mai adăugat Lucian Rad.
Conform datelor colectate de Consilierul Județean, deși de peste 30 de ani soluția unică de gestionare a câinilor fără stăpân a fost eutanasierea, situația nu pare să se fi îmbunătățit semnificativ. Iar în ce privește sterilizarea, care poate avea efecte reale, legea este tratată ca recomandare și mulți proprietari de animale și medici veterinari nu sterilizează animalele.
Sunt și vești bune care reies din datele sondajului: atitudinea pozitivă, de sprijin oferit de populație pentru rezolvarea problemei. ”M-am bucurat pentru că am văzut că nu suntem singuri. Împreună sigur putem face o schimbare, iar în 10 ani să putem face diferența, să ajungem ca țările din vest, care nu mai au animale abandonate”, a spus Delia Botea, președinte Asociația „Care for Dogs”. Deși e greu să schimbăm mentalități, am înțeles din studii că modul în care ajunge informația la oameni poate fi o problemă. Puțini știu de campaniile de sterilizare, de exemplu. Unii poate știu, dar nu înțeleg de ce e așa importantă sterilizarea” a mai adăugat Delia Botea.
Pe termen scurt se pot face adăposturi, campanii ample de sterilizări, patrule ale Poliției animalelor, dar pe termen lung trebuie investit în schimbarea profundă de mentalitate, pentru a responsabiliza oamenii și a face acea schimbare de durată.
”Sondajul a arătat care ar fi direcțiile de atitudini, este un prim pas ce explorează o situație care nu a fost analizată sociologic până acum”, a declarat Irina Opincaru, sociolog Exclusive Minds SRL. Ideal este ca mai departe să fie preluată inițiativa de către autorități, universități sau institute de cercetare, pentru a avea studii complexe și complete.
Studiile sunt necesare și pentru a afla care este numărul de animale hoinare și fără stăpân sau ce impact au acestea asupra mediului sălbatic. ”Ne dorim să deschidem apetitul pentru cercetare și date. Nu putem planifica, bugeta sau soluționa o problemă atât de complexă, dacă nu vom investi în primul rând în partea de studii”, a spus Adrian Hăgătiș, Director de Conservare, Societatea Română de Sălbăticie. De asemenea, sprijinul politic este foarte important pentru următorii pași.
Sunt și anumite aspecte legale care pot fi îmbunătățite, mai ales dacă se vor face și studii relevante pe această temă, sunt anumiți termeni care pot fi adaptați sau cuantumul amenzilor să fie corelat mai bine cu gravitatea faptelor, de exemplu. ”Noi suntem deschiși la colaborări pe această temă, și știm că doar împreună putem contribui la diminuarea fenomenului abandonului animalelor. Avem o lege de gestionare a animalelor fără stăpân, dar nu este realist să putem controla fiecare gospodărie. Ne bazăm pe partenerii din instuții și pe cetățeni. Deși este o entitate nouă, Poliția Animalelor primește tot mai multe solicitări, pe care încearcă să le rezolve”, a spus Adrian Tihoc,comisar-șef, Biroul de Poliția Animalelor Brașov.
În următoarea etapă, activitățile proiectului se vor concentra pe realizarea unui pact social, care să stea la baza planului de acțiune la nivel național. Concluziile grupurilor de lucru, studiul de percepție, interpretarea datelor colectate de la instituțiile publice, toate vor fi parte dintr-un plan de acțiune care va fi în dezbatere publică și prezentat autorităților cu putere de decizie, print-o campanie de advocacy.