Săptămâna trecută am avut plăcerea să ne întâlnim cu viitori gestionari de fonduri de vânătoare, care acum se pregătesc la Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere din Brașov. Ne-am bucurat să dezbatem problema animalelor hoinare cu tineri inteligenți și foarte interesați de subiect, împreună cu Alina Ioniță, coordonator Grup de lucru pe tema impactului asupra biodiversității, din partea Federației Coaliția Natura 2000 România.
Am înțeles de ce este important să păstrăm echilibrul ecosistemului, mai ales în zonele naturale, unde câinii și pisicile sunt specii invazive. Acestea au impact negativ foarte important pentru speciile sălbatice. Este important să comunicăm cu empatie și să înțelegem că aceste animale domestice trebuie să stea lângă oameni, să fie hrănite și îngrijite corespunzător. Locul lor nu este în natură, libere, nesupravegheate, fără stăpân, fără hrană și asistență medicală. Iar în cazul în care ajung să fie abandonate în zonele sălbatice, profesioniștii sunt cei care au menirea să aibă grijă de sănătatea ecosistemului.
Datoria noastră ca societatea este să avem grijă de animalele domestice și în același timp să înțelegem și să respectăm munca responsabililor de fonduri cinegetice. Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului ”Animalele domestice hoinare și fără stăpân în România. Definirea problemei sociale și de mediu printr-o abordare participativă și inovare socială”.
Pentru mai multe detalii pe acest subiect controversat, vă invităm să luați parte la dezbaterea documentelor ce vor fi trimise la parlamentari (concluziile grupurilor de lucru, strategie și plan de acțiune). Dacă sunteți interesați să contribuiți, trimiteți un e-mail la office@srswild.ro.